Historische stadstuinen

Beschutte zitjes maken van de tuin een heerlijke extra leefruimte voor de bewoners.

Oude tuinen en parken hebben zich ontwikkeld tot mijn specialiteit; in 2005 rondde ik de opleiding Tuinen en Parken af aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind het fascinerend onderzoek te doen naar ontstaan en de geschiedenis van zulke monumentale buitenterreinen, om hun karakteristiek en stijlkenmerken te herontdekken, en het is prachtig om ze in oude staat te helpen herstellen. Zonder dat het een museum wordt. Want historische tuinen zijn, met respect voor de ontwerper en behoud van de essentie van zijn ontwerp, heel goed fris en eigentijds te maken. Zo kan het soms eeuwenoude groene erfgoed weer decennia lang mee.

Sint Anthony Gasthuis

Begin jaren negentig maakte ik een ontwerp voor restauratie en vernieuwing van de tuin rond het Sint Anthoon, zoals het Leeuwarder wooncomplex voor ouderen in de volksmond heet.

De tuin ligt er al sinds 1865; zoiets gooi je niet in één klap overhoop. De uitvoering ervan duurt dus tot op de dag van vandaag. Het is een gestaag proces van steeds relatief kleine ingrepen. Twee keer per jaar maak ik met vaste tuinman Brugt Bouma en de voogden van het gasthuis een ronde door de tuin om de stand van zaken en komende ingrepen te bespreken. De tuin krijgt de komende tijd een belangrijke nieuwe impuls: de sloop van een paar aanpalende gebouwen biedt de mogelijkheid tot een fikse, moderne uitbreiding.

Wilt u ook een ontworpen tuin? Mail mij en ik neem graag contact met u op, voor een vrijblijvend gesprek.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Foto: Gert Tabak.

De  besloten tuin in het Carré ligt verstopt achter de gerestaureerde bebouwing van de Grote Kerkstraat te Leeuwarden.

De vormgeving van de tuin is gebaseerd op de historische verkavelingspatronen van de voormalige bebouwing met de stegen en achtertuinen.

 

Het ontwerp is in 2014 in nauw overleg met het bestuur van het Gasthuis en in samenwerking met Adema architecten Dokkum gemaakt.

 

De aanleg van de tuin is in het voorjaar van 2015 gereed gekomen.

Opvallende elementen zijn o.a het silhouet van één der bijgebouwen is in zwart staal uitgevoerd. Blokvormige leibomen geven de plek aan waar voorheen een rijtje kameren stond.

 

Op de plaats van het voormalige bubbelbad van de sauna staat nu een ronde bubbelende fontein met zitrand,

Opdrachtgever het Sint Anthony Gasthuis in Leeuwarden.

Vlaskamptuinen in Mantgum

Gerrit Vlaskamp (1834-1906) is na Lucas Roodbaard de bekendste tuinarchitect van Fryslân. Honderden tuinen en veel parken zijn van zijn hand. De Seerp van Galemawei in mijn woonplaats Mantgum is een van de mooiste straten van de provincie - zo niet de mooiste! Veel van de prachtige villa’s hebben een Vlaskamptuin.

De afgelopen jaren heb ik er verschillende mogen restaureren.

Slingertuin notarishuis te Slochteren